Nooit meer ellende!

De (positieve) invloed van koolhydraatarm eten op hormoonschommelingen

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn stofjes die jouw lichaam aanmaakt en die door het bloed worden getransporteerd naar cellen (organen en weefsel) om daar de activiteit te regelen. Hormonen hebben dan ook invloed op verschillende lichaamsprocessen, zoals bij:
· De groei en ontwikkeling
· De puberteit en voortplanting
· Stofwisseling, spijsvertering
· Bloeddruk, hartslag en ademhaling
· Water- en zouthuishouding
· Gedrag, gevoel, angst en emoties

Waar worden hormonen gemaakt?

Hormonen worden gemaakt in de klieren van verschillende lichaamsdelen. Denk hierbij aan het hoofd, de hals, de buik en de voortplantingsorganen. Er zijn verschillende soorten hormonen die we grofweg kunnen verdelen in drie groepen:
· Amine hormoon, bijvoorbeeld adrenaline
· Peptide hormoon, bijvoorbeeld insuline
· Steroïden, zoals oestrogeen

De meeste hormonen in ons lichaam zijn peptiden, die zijn opgebouwd uit aminozuren, deze zuren vormen samen een eiwitmolecuul. Het merendeel van de hormonen is wateroplosbaar en kan makkelijk door het bloed worden getransporteerd. Alleen steroïden zijn niet wateroplosbaar en binden zich daarom aan eiwitten in het bloed om zich te transporteren.

Hormoonschommelingen

Hormonen zijn zeer gevoelig dus moet je, voor een gezonde hormoonhuishouding, met heel veel zaken rekening houden. Hormoonschommelingen kunnen worden veroorzaakt door:
· Voeding
· Overmatige consumptie van koolhydraten
· Koffie en alcohol
· Medicijngebruik
· Voldoende bewegen
· Crash diëten
· Haast, spoed, piekeren
· Stralingen
· Chemische stoffen
· Voldoende nachtrust nemen

Hormoonschommelingen ontwikkelen zich niet zelden door een ongezond voedingspatroon

Een ongezond voedingspatroon wordt door de jaren heen ontwikkeld. Met een gezond voedingspatroon hou je niet alleen je gewicht onder controle, maar voeg je ook enkele jaren aan je leven toe. Vooral buikvet wordt wel stress vet genoemd en dit vet is zeer schadelijk voor je hormoonwerking. Als je hormonen uit balans zijn kan dit verschillende klachten veroorzaken. Veelgehoorde klachten zijn bijvoorbeeld constant vermoeid zijn, stemmingswisselingen, slaapproblemen of spijsverteringsklachten. Maar ook angstig zijn, je depressief voelen en concentratieproblemen zijn veelgehoorde klachten. Vrouwen die in de overgang komen krijgen vaak te maken met gewichtstoename, opvliegers, nachtzweten, hoofdpijn of haaruitval. Een koolhydraatarm dieet heeft een positieve invloed op hormoonschommelingen.

Wat gebeurt er met je lichaam als je koolhydraatarm gaat eten?

Bij een koolhydraatarm dieet wordt de inname van bewerkte koolhydraten sterk verminderd. De koolhydraten in dit dieet worden vervangen door eiwitten en vetten. Bewerkte koolhydraten zijn bijvoorbeeld; koek, snoep, frisdrank, witte rijst, pasta, wit brood en aardappelproducten. De koolhydraten worden vervangen door eiwitten en vetten. Hoe minder koolhydraten je eet, des te meer eiwitten en / of vetten je moet eten. Dit zorgt voor een verandering van je metabolisme. Je lichaam krijgt geen snel verterende koolhydraten meer binnen en moet op zoek gaan naar andere brandstof, in dit geval dus vet. Je lichaam moet wel wennen aan de omschakeling van energie halen uit vet in plaats van deze te halen uit de (makkelijke) koolhydraten. Je kunt daardoor, vooral de eerste paar dagen, meer last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn of verstopping.

De (positieve) invloed van koolhydraatarm eten op hormoonschommelingen

Voeding heeft veel invloed op hormonen. Het blijft van belang dat je lichaam voldoende grondstof heeft om hormonen aan te kunnen maken. Wanneer iemand te maken heeft met hormoonschommelingen, zien we enorme verbetering, als ze een koolhydraatarm dieet gaan volgen. Vaak zien we wel dat de hormonen aan het begin van een koolhydraatarm dieet, juist helemaal in de war raken. Dat komt omdat in vetweefsel allerlei hormonen zitten opgeslagen. Die hormonen worden ‘normaal’ langzaam via je bloed afgegeven. Maar nu ga je, in plaats van koolhydraten, vet verbranden. Daarbij komen de hormonen sneller vrij waardoor deze uit balans raken. Je kunt nog meer last krijgen van de klachten en menstruatie kan daardoor heftiger worden of soms even helemaal wegblijven. Het kan wel enkele weken tot maanden aanhouden voor dit weer normaal is. In de meeste gevallen is het dan wel een stuk beter dan daarvoor. ‘Eetbuien’ komen steeds minder voor omdat, door het eten van meer eiwitten en vetten, je geen hongergevoel krijgt.

Positieve effecten van een koolhydraatarm dieet

Er zijn verschillende positieve resultaten te zien bij het volgen van een koolhydraatarm dieet. Zo kun je:
· Afvallen, maar om die kilo’s eraf te houden zul je in de toekomst ook minder koolhydraten moet blijven eten.
· De menstruatie kan weer regelmatig en normaal worden, doordat de hormoonhuishouding steeds meer in balans komt
· Positieve resultaten bij PCOS. PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) betekent dat je geen of minder vaak een eisprong hebt. Er is bij PCOS sprake van een ernstige insulineresistentie waardoor er veel problemen voorkomen. Er zijn vele onderzoeken geweest naar PCOS en koolhydraat arm eten. Naast het feit dat de hormonale balans verbeterde, vielen veel vrouwen af en hadden minder last van ongewenste beharing. Een goede hormonale balans heeft een gunstige invloed op de cyclus en op de vruchtbaarheid.
· Verbetering van vruchtbaarheid door afvallen en betere hormoonhuishouding
· Goede resultaten bij diabetes door minder inname koolhydraten
· Bloeddrukverlaging, door afvallen
· Minder vermoeid en minder emotioneel door betere hormoonhuishouding
· Betere huid, minder acné, minder overbeharing, minder haaruitval

De (positieve) invloed van koolhydraatarm eten

Zoals je ziet, heeft het eten van een koolhydraatarm eten niet alleen een positieve invloed op je hormoonschommeling. Het zorgt bij heel veel problemen voor een verbetering. Hormoonschommelingen kunnen veel problemen veroorzaken, waardoor je, zeker op latere leeftijd, last kunt krijgen van een slechte gezondheid. Ook diabetes type 2, hoge bloeddruk, hart- en vaatproblemen kunnen worden verminderd door een koolhydraatarm voedingspatroon. Je kunt dus, door je voedingspatroon aan te passen, je leven met een aantal jaren verlengen. Je hoeft hiervoor niet streng te lijnen, je hoeft alleen maar je voedingspatroon aan te passen. Bij een koolhydraatarm dieet hoef je geen honger te hebben. Het koolhydraatarm dieet is zeker geen wonderdieet. Maar een koolhydraatarm dieet heeft wel positieve invloed op hormoonschommelingen!